Det var redan i höstas som Livsmedelsverket hittade 2.33 milligram kadmium per kilo i en nötnjure vid en stickkontroll hos Scan i Linköping. Det europeiska gränsvärdet för kadmium i nötnjure är 1.0 milligram. Det dröjde emellertid ända till nu innan Livsmedelsverket tillsammans med Länsstyrelsen i Södermanland tog fler prov i slakteriet - och hittat fortsatt höga halter av kadmium i nötköttet.

Köttet kunde spåras till en gård i Nyköpingsområdet och nu stoppas försäljning av njurar från den gården.
- Vi kommer inte att skicka ut några levrar eller njurar från den här gården om djuren slaktas", säger Annelie Lundell, kvalitets- och djuromsorgschef, Scan AB, till Foodmonitor.se.
Det som enligt Foodmonitor är uppseendeväckande är att den utpekade gården driver sin köttproduktion enligt KRAV:s regelverk och därmed inte använder några som helst gifter eller rötslam i produktionen. Gården är också självförsörjande på foder till sina köttdjur.
- Det känns obehagligt. Samtidig så är det bra att vi har fastnat i stickprovskontrollen. Det betyder att systemet fungerar. För jag vill kunna gå runt och känna mig stolt över min produktion och inte vara den som skickar ut kadmium på marknaden, säger lantbrukaren som driver gården till Foodmonitor.

Kadmium kan, om man utsätts för det under längre tid, skada njurar, ge benskörhet och livmodercancer. En större utredning för att spåra källan till kadmiumföroreningen på gården har inletts.